16 Haziran 2008 Pazartesi

Kuyumculuk ve Tasarım Teknikleri, Ders Programları



Aşağıdaki dersler iki farklı seçenek olarak sunulmuştur. Özel dersler sözkonusu olduğunda bu iki programı öğrencinin ihtiyaçları doğrultusunda kombine etmek mümkündür.

Kuyumculuk, Tasarım ve Yaratıcılık Atölyesi

Amacı:

Bu dersi tasarlarken geleneksel ve güncel, hakim olduğum ve benimsediğim bütün kuyumculuk tekniklerini aktaracak bir program oluşturmayı amaçladım.Teknik konusunda sağlam bir alt yapı kazandırmak, katılımcıya kişisel tarzını oluştururken yardımcı olacak bir tasarım metodolojisi aktarmak ve tutturulacak asgari kalite standartları ile ilgili bilinçlendirmek programın önceliklerinden. Takı sahnesinde varlık gösteren başlıca kahramanları öğrenciye tanıtmak-ki bunların arasında başlıca mücevher evleri, kuyumcu ustalar, sanatçılar, önde giden gümüş ve altın aksesuar firmaları-geniş olasılık senaryolarından kendine en uygun olanını seçmesi ve yolunu çizerken bilinçi ve hızlı yol almasına yardımcı olur. Bu yüzden teknik alt yapı oluşturan uygulamalı bölümlerin yanısıra dersin önemli bir bölümü eskiz, araştırma, analize ayrılmıştır.

İçerik:

-eskiz teknikleri
-temel sanat
-mum modelleme
-temel alet kullanımı
-metal şekillendirme teknikleri
-kaynak ve soğuk birleştirme teknikleri
-yüzey şekillendirme ve tesfiye
-cila
-kilit, zincir ve montür yapımı
-taş mıhlama teknikleri

Kimler yararlanabilir?

Takıyı bir sanat dalı olarak ele alan ve yaratıcılığını ortaya koymak isteyenler, kuyumculuk sektörünün herhangi bir alanında çalışma arzusunda ve temel bilgiye sahip olmak isteyenler, kendini bir üretici, atölye sahibi olarak gerçekleştirmek isteyenler.

Haftada bir gün, seçmeli olarak:

Çarşamba 13 00-17 00 ders 17 00-17 30 serbest çalışma
Perşembe 13 00-17 00 ders 17 00-17 30 serbest çalışma
Cumartesi 11 00-14 00 ders




Mücevher Tasarımı ve Çizim Teknikleri

Amacı:

Takı, moda aksesuarları ve mücevher tasarımı yaparken kullanılan çizim ve renklendirme tekniklerini aktarmak, bu alanlardan herhangi birinnde mesleki çalışmalar yapacaklara fikirlerini kağıda dökerken faydalanabilecekleri çizim becerilerini kazandırabilmek. Çizimle ilgili teorik bilgilerin yanısıra, dersin bir diğer amacı öğrenciye bir tasarım metodolojisi aktarmak, kişisel, özgün ama yine de estetik ve ergonomi kurallarını gözardı etmeyen bir üretim tarzı benimsetmek. Ölçü/oran, üretim yöntemleri gibi konularında bilgilendirmek ve öğrenciye program bitiminde değişik malzeme, form ve tipolojideki takılarla ilgili tasarım ve çizim becerileri aktarmak. Kuyumculuk dünyasında varolan değişik tasarımcı profillerini tanıyan öğrenci, endüstriyel takı, mücevher, moda aksesuarı gibi değişik takı türlerini tasarlar, bunların özelliklerini tanır ve böylece kendisine yakın bulduğu bir alanda karar kılar.

İçerik:

-teknik çizim
-perspektif
-aksonometri
-renkle temsil teknikleri
-temel sanat egzersizleri
-ölçü, oran ve standartlar
-koleksiyon planlama
-tema geliştirme
-sunum teknikleri

Kimler yararlanabilir?

Kuyumculuk sektöründe tasarımcı olarak çalışma arzusundaki bireyler, sanat öğrencileri, tasarladıklarını sipariş yöntemiyle yaptıran ve çizim becerisine ihtiyaç duyanlar, sadekarlar, kuyumculuk sektöründe çalışan ve tasarım alanına geçiş yapmak arzusundaki bireyler. Mücevher tasarımını hobi olarak benimsemek isteyenler.

Haftada bir kez, seçmeli olarak:

Çarşamba 18 00-21 00 ders
Cumartesi 15 00-18 00 ders

3 yorum:

Şenaycım blogun hayırlı olsun, ilk yorumunu da ben yapayım o zaman. Seni linklerime de ekliyorum. Görüşmek üzere. Sevgiler:)

Teşekür ederim, Meltem!

Değerli Üstad;
Rölyef ve modelaj ile ilgili görsel veya yazılı kaynaklarınız varmı?Varsa nasıl ulaşabilirim?Bu konularda yeterli materyaller bulamadığım için dersi anlatırken zorluklar yaşıyorum.
ilginize teşekkür ederim.
Ali GÜL
Uzman Öğretmen

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More